Interpretació corba característica motor AC

De Wikicide

Donada la corba característica d'un motor AC, deduim: Car ac.gif


  1. ( punt no 1 ) EL motor està aturat i NO alimentat, per tant no ho ha ni parell ni corrent, ni velocitat.
  2. ( punt nº 2 ) El mootor està alimentat però la velocitat de l'eix és encara 0, el parell motor inicial és un 25%-70% més que el parell nominal (motor a velocitat nominal)
  3. ( punt nº 3 ) Motor girant a màxima velocitat ( NO nominal ) al cas d'estar girant en buit.
  4. ( punt nº4 ) Parell nominal , velocitat nominal i corrents nominals, es a dir les condicions per les quals el motor està fabricat.
  5. ( punt nº 5 ) Motor sobrecarregat, per tant corrent i parell superiors al nominal, el motor s'encalenteix i per tant no podem mantenir aquestes condicions per tems indefinit. La velocitat és menor a la nominal i això agreuja l'encalentiment ja que el ventilador gira massa a poc a poc.
  6. ( punt nº 6 ) Parell màxim (un 100% més que el nominal), no podem mantenir aquest parell ja que el motor està a punt de quedar totalment aturat. El parell motor està a punt de ser superat pel parell resistiu i per tant, a punt de quedar bloquejat.

Si això passas, el motor tornaria al punt nº2 i per tant podrien passar dues coses:

  1. Que el motor es cremas
  2. Que les proteccions tèrmiques ( fusibles, guardamotors, relè tèrmic,... ) desconnectassin l'alimentació i per tant tornar al punt nº1.

NOTA: El motor MAI pot funcionar entre els punts 2 i 6. A aquesta zona només estarà els segons inicials de l'arrencada.

NOTA2: ( punt A ) Velocitat de sincronisme, impossible d'assolir ja que les velocitats relatives entre el camp de l'estàtor i el rotor seria zero, desapareixen l'inducció i aturant el motor. El motor sempre equilibra els parells motor i resistent a una velocitat infeior.

Eines de l'usuari